Wandelroute Groesbeek 17,5 km

 

Highlights:
Deze prachtige wandeling is hetzelfde als Wandelroute Groesbeek 26 km alleen korter. U wandelt door het glooiende landschap van Groesbeek waardoor u zich in het buitenland waant. Het is een pittige tocht sommige stukken zijn erg steil. Daarnaast is het handig om met droog weer te lopen.

Datum laatste controle route: 14 januari 2022

Wandelen kan met en zonder mobiel (GPS). 
Zonder mobiel Print de routebeschijving (knop 1).
Met mobiel Kies voor één van de GPS routes (knop 2 of 3).
Zie voor uitleg “
INSTRUCTIE“.

Begin- en eindpunt: (Groesbeek)
Restaurant de Oude Molen, Molenweg 48 OF
bij nationeel bevrijdingsmuseum, Wylerbaan 4.
 Vanaf centraal station Nijmegen buslijn 5 (Groesbeek), uitstappen bij halte “de oude molen”.

Wegen: grotendeels heuvelachtig (sommige stukken zijn steil en erg pittig), 50% verhard/onverhard.

TIPS: 
1. Aanbeveling om GPS EN Routebeschrijving te gebruiken.
2. Print van tevoren de Routebeschrijving uit.
3. Kijk bij “INSTRUCTIE” voor uitleg over de rode knoppen.
4. Check de openingstijden van de restaurants (zie foto’s).
5. GPS route neem naast de mobiel 
een powerbank of reserve-batterij mee.
6. Sommige stukken zijn als het geregend heeft drassig/modderig, aanbeveling om met droog weer te lopen.

Algemene informatie

U wandelt door het heuvelachtige en bosrijke landschap van het Rijk van Nijmegen. De heuvels zijn onderdeel van een stuwwal ontstaan in de voorlaatste ijstijd zo’n 200.000 jaar geleden. Ter hoogte van het huidige Groesbeek kwam het gletsjerijs tot stilstand. Op het hoogste punt meet Groesbeek 95 meter boven het NAP (op de zevenheuvelenweg, nabij camping Nederrijkswald). Ook wordt in 1865 een spoorlijn aangelegd. Waarna in 1905 een stoomzuivelfabriek wordt gebouwd. Dat al snel opgevolgd wordt door meerdere, kleinere fabrieken. 

U ziet onderweg ook veel monumenten of gedenktekens van de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn op 17 september 1944 duizenden parachutisten in Groesbeek geland, in het kader van Operatie Market Garden. Onderweg komt u langs de Canadese begraafplaats “Canadian War Cemetery“. Evenals het nationaal bevrijdingsmuseum op de Wylerbaan. Ook op de Mookerheide hebben verschillende veldslagen plaatsgevonden. Dit mooie bos- en heidegebied ligt ten oosten van Mook en ten zuiden van Nijmegen, in de Nederlandse provincie Limburg op een hoogte van ca. 50 meter. 

De wandelroute Groesbeek is beschikbaar in twee verschillende afstanden. Daarnaast kunt u op diverse plaatsen starten. Omdat de wandeling hetzelfde begin- en eindpunt heeft. Niet alleen is de keuze waar te starten afhankelijk van uw vervoer maar ook of u een Wandelvakantie plant.  

Route informatie

De hele wandeling gaat door de prachtige natuur van Berg en Dal, Groesbeek en Mook. Het is een pittige tocht omdat u continu door de heuvels loopt. Dit levert dan ook mooie vergezichten op. Daarnaast raad ik u aan om met droog weer te lopen omdat sommige stukken in de bossen zeer steil zijn en de grond onverhard. Bij regen of als het de dagen daarvoor geregend heeft, zijn deze stukken slecht begaanbaar. 

Vanaf het restaurant “de oude molen” loopt u via de Wylerbaan naar het nationaal bevrijdingsmuseum. Daarna vervolgt u de wandeling via een klein stukje “Pieterpad” naar de zevenheuvelenweg weer terug naar Groesbeek. Op de zevenheuvelenweg is de Canadese begraafplaats gevestigd, hiervoor moet u eventjes van de route af. 

Via het Groesbeekse bos komt u bij de Mookerheide een prachtig bos- en heidegebied waar u in de verte het plaatsje Cuijk ziet liggen (de kerk met de twee torens). Via de St. Jansberg loopt u naar “klein amerika” een prachtig gebied tussen Groesbeek en Duitsland. Ook hier kunt u genieten van de prachtige vergezichten. Via de grote weg loopt u door het centrum van Groesbeek terug naar “de oude molen”. 

Goede rustpunten onderweg zijn niet alleen ’t Zwaantje in Mook en de oude Molen in Groesbeek maar ook allerlei restaurantjes in het centrum van Groesbeek (kijk van tevoren naar de openingstijden).

Hopelijk geniet u van de mooie omgeving van Groesbeek. Ik wens u dan ook veel wandelplezier toe.
MARIJKE