Wandelroute Millingerwaard 11,5 km

 

Highlights:
U loopt door het prachtige natuurgebied Millingerwaard. De wisselwerking van de Waal – weilanden en baaien zorgt voor een intense natuurervaring. Let ook op de splitsing van de Rijn in de Waal en Pannerdenschkanaal. Spot Fort Pannerden, de zeearend en de loslopende “wilde grazers”. 

Datum laatste controle route: 01-11-2018.

Wandelen kan met en zonder mobiel (GPS). 
Zonder mobiel Print de routebeschijving (knop 1).
Met mobiel Kies voor één van de GPS routes (knop 2 of 3).
Zie voor uitleg “
INSTRUCTIE“.

Begin- en eindpunt: (Millingen a/d Rijn)
Vanaf Beek naar Millingen (auto of buslijn 80)
Koffie/eethuis de Gelderse Poort Parkeren: Millingen, Rijndijk 6
 Vanaf centraal station Nijmegen buslijn 80 (Millingen a/d Rijn), uitstappen bij gemeentehuis Millingen, loop naar Burg. Eijckelhofstraat tot het einde.

Wegen: nagenoeg vlak, 95% verharde weg.

TIPS: 
1. Aanbeveling om GPS EN Routebeschrijving te gebruiken.
2. Print van tevoren de Routebeschrijving uit.
3. Kijk bij “INSTRUCTIE” voor uitleg over de rode knoppen.
4. Check de openingstijden van de restaurants (zie foto’s).
5. GPS route neem naast de mobiel 
een powerbank of reserve-batterij mee.
6. Pauzeren bij Millinger theetuin.

Algemene informatie

Deze wandelroute gaat door het mooie natuurgebied rondom Millingen aan de Rijn gelegen in het hart van de Gelderse Poort. De toevoeging “aan de Rijn” is geografisch aanvechtbaar. Namelijk het water waaraan Millingen ligt heet het Bijlandsch Kanaal. Vanaf de Duitse grens tot de vertakking in de Waal en het Pannerdensch Kanaal heeft het de naam van Graaf Bijland, omdat hij opdracht gaf het kanaal te graven.

Het natuurgebied de Millingerwaard maakt deel uit van de Gelderse Poort, die is aangewezen als Natura-2000 gebied. De Millingerwaard wordt beheerd door het Wereld Natuur Fonds en Staatsbosbeheer. Met de bedoeling dat de natuur zo veel mogelijk haar gang gaat. In de Gelderse Poort lopen niet alleen ongeveer 160 Konikpaarden maar ook 120 Galloways. Omdat het “wilde grazers” zijn zorg dan ook altijd voor voldoende afstand en zeker niet voeren. Ook bevers, de kleine weerschijnvlinder en de bosvleermuis zijn waargenomen. Bovendien kunt u met geluk de zeearend spotten. Bij regenachtig weer kan het op sommige stukken drassig en modderig zijn. 

De wandelroute Millingerwaard kan ook gelopen worden in combinatie met de wandelroute Pannerden. Daarnaast kunt u op diverse plaatsen starten. Omdat de wandeling hetzelfde begin- en eindpunt heeft. Niet alleen is de keuze waar te starten afhankelijk van uw vervoer maar ook of u een Wandelvakantie plant.  

Route informatie

De route gaat over de Rijndijk waar al snel de splitsing van het Bijlandsch kanaal (de Rijn) zichtbaar is. Namelijk links de Waal en rechts Pannerdensch kanaal. U loopt onder de pijp van de zandwinning door (project K3delta). Let op aan de rechterkant ziet u aan de overkant van de Waal Fort Pannerden liggen. Wandel verder het prachtige natuurgebied in van Millingerwaard. Het is de moeite waard om even van de route af te wijken om te rusten bij Millinger theetuin. Vervolgens pakt u de route weer bij hetzelfde punt op. Daarna loopt u naar Kekerdom met de Laurentius kerk, dit de enige buitendijkse kerk waar bij hoog water de graven onder water staan en de kerk niet bereikbaar is. Vervolg de wandeling naar het centrum van Millingen.

Goede rustpunten onderweg zijn onder andere Koffie en eethuis de Gelderse poort, Millinger theetuin en de waard van Kekerdom in Kekerdom (kijk van tevoren naar de openingstijden). 

Hopelijk geniet u van de mooie omgeving. Ik wens u dan ook veel wandelplezier toe.
MARIJKE