Wandelroute Millingen en omgeving 23 km

 

Highlights:
De route is een combinatie van Pannerden en Millingerwaard. U loopt door de prachtige omgeving van Millingen a/d Rijn. Dit natuurgebied maakt deel uit van de Gelderse Poort, aangewezen als Natura 2000-gebied. Gallowayrunderen en konikpaarden lopen hier los rond (zorg voor voldoende afstand).

Datum laatste controle route: 01-11-2018.

Wandelen kan met en zonder mobiel (GPS). 
Zonder mobiel Print de routebeschijving (knop 1).
Met mobiel Kies voor één van de GPS routes (knoppen 2 + 3 of 4).
Zie voor uitleg “
INSTRUCTIE“.

Begin- en eindpunt: (Millingen a/d Rijn)
Vanaf Beek naar Millingen (auto of buslijn 80)
Koffie/eethuis de Gelderse Poort Parkeren: Millingen, Rijndijk 6
 Vanaf centraal station Nijmegen buslijn 80 (Millingen a/d Rijn), uitstappen bij gemeentehuis Millingen, loop naar Burg. Eijckelhofstraat tot het einde.

Wegen: nagenoeg vlak, 95% verharde weg.

TIPS: 
1. Aanbeveling om GPS EN Routebeschrijving te gebruiken.
2. Print van tevoren de Routebeschrijving uit.
3. Kijk bij “INSTRUCTIE” voor uitleg over de rode knoppen.
4. Check de openingstijden van de restaurants (zie foto’s).
5. GPS route neem naast de mobiel 
een powerbank of reserve-batterij mee.
6. Pauzeren bij Millinger theetuin.

Algemene informatie

U wandelt door twee mooie natuurgebieden rondom Millingen aan de Rijn gelegen in het hart van de Gelderse Poort. De toevoeging “aan de Rijn” is geografisch aanvechtbaar. Namelijk het water waaraan Millingen ligt heet het Bijlandsch Kanaal. Vanaf de Duitse grens tot aan de vertakking in de Waal en het Pannerdensch Kanaal heeft het de naam van Graaf Bijland, omdat hij opdracht gaf het kanaal te graven.

De wandelroute Millingen en omgeving is opgeknipt in twee aparte routes van ieder 11,5 km. Ten eerste wandelt u naar Pannerden en ten tweede naar Millingerwaard (kan ook andersom). Deze route is een combinatie van beide routes in totaal 23 km. Daarnaast kunt u op diverse plaatsen starten. Omdat de wandeling hetzelfde begin- en eindpunt heeft. Niet alleen is de keuze waar te starten afhankelijk van uw vervoer maar ook of u een Wandelvakantie plant.  

Pannerden

Met het fiets- en voetveerpontje “Heen en Weer” steekt u de rivier (het kanaal) over naar het mooie natuurgebied van Pannerden. Het gebied is ook geliefd bij fietsers. De wandeling doet niet rechtstreekFort Pannerden aan, omdat het op een schiereiland ligt tussen de Waal en Pannerdensch kanaal. Het Fort werd aangelegd om de waterverdeling die bij deze splitsing plaatsvindt te waarborgen. Een mogelijkheid is om van de route af te gaan met de bedoeling het fort te bezoeken. Met de veerdienst Pannerden – Doornenburg kunt u naar het Fort (en weer terug). Op de dijk vóór het dorp Pannerden staat de veerdienst op de bewegwijzering aangegeven.
Vervolgens gaat de route verder door de prachtige natuur van Bijland. Onderweg kunt u informatie lezen over het Romeins Fort Carvium. 
Vervolgens gaat u via het pontje “Heen en Weer” weer terug naar Millingen a/d Rijn. 

Millingerwaard

Zoals gezegd maakt het natuurgebied de Millingerwaard deel uit van de Gelderse Poort, die is aangewezen als Natura-2000 gebied. De Millingerwaard wordt beheerd door het Wereld Natuur Fonds en Staatsbosbeheer. Met de bedoeling dat de natuur zo veel mogelijk haar gang gaat. In de Gelderse Poort lopen niet alleen ongeveer 160 Konikpaarden maar ook zo’n 120 Galloways. Omdat het “wilde grazers” zijn zorg dan ook altijd voor voldoende afstand en zeker niet voeren. Ook bevers, de kleine weerschijnvlinder en de bosvleermuis zijn waargenomen. In het bijzonder kunt u met een beetje geluk de zeearend spotten. Bij regenachtig weer kan het op sommige stukken drassig en modderig zijn. Het is de moeite waard om even van de route af te wijken om te rusten bij Millinger theetuin, pak daarna de route weer op.

Goede rustpunten onderweg zijn niet alleen Koffie en eethuis de Gelderse Poort en de oude Waal in Pannerden maar ook Millinger theetuin en de waard van Kekerdom in Kekerdom (kijk van tevoren naar de openingstijden).

Hopelijk geniet u van de mooie omgeving van Millingen a/d Rijn. Ik wens u dan ook veel wandelplezier toe.
MARIJKE