Wandelroute Pannerden 11,5 km

 

Highlights:
De start van de wandeling ligt in Millingen a/d Rijn. Met de voetveerdienst gaat u naar de overkant met de mooie natuurschoon rondom Pannerden. Op een eiland ligt Fort Pannerden. Onderweg ziet u informatie over het Romeins Fort Carvium. Naast wandelen is dit ook een geliefd gebied voor fietsers.

Datum laatste controle route: 01-05-2019.

Wandelen kan met en zonder mobiel (GPS). 
Zonder mobiel Print de routebeschijving (knop 1).
Met mobiel Kies voor één van de GPS routes (knop 2 of 3).
Zie voor uitleg “
INSTRUCTIE“.

Begin- en eindpunt: (Millingen a/d Rijn)
Vanaf Beek naar Millingen (auto of buslijn 80)
Koffie/eethuis de Gelderse Poort Parkeren: Millingen, Rijndijk 6
 Vanaf centraal station Nijmegen buslijn 80 (Millingen a/d Rijn), uitstappen bij gemeentehuis Millingen, loop naar Burg. Eijckelhofstraat tot het einde.

Wegen: nagenoeg vlak, 95% verharde weg.

TIPS: 
1. Aanbeveling om GPS EN Routebeschrijving te gebruiken.
2. Print van tevoren de Routebeschrijving uit.
3. Kijk bij “INSTRUCTIE” voor uitleg over de rode knoppen.
4. Check de openingstijden van de restaurants (zie foto’s).
5. GPS route neem naast de mobiel 
een powerbank of reserve-batterij mee.

Algemene informatie

Deze wandelroute gaat door het mooie natuurgebieden rondom Millingen aan de Rijn gelegen in het hart van de Gelderse Poort. De toevoeging “aan de Rijn” is geografisch aanvechtbaar. Namelijk het water waaraan Millingen ligt heet het Bijlandsch Kanaal. Vanaf de Duitse grens tot aan de vertakking in de Waal en het Pannerdensch Kanaal heeft het de naam van Graaf Bijland, omdat hij opdracht gaf het kanaal te graven.

De wandelroute Pannerden kan ook gelopen worden in combinatie met de wandelroute Millingerwaard. Daarnaast kunt u op diverse plaatsen starten. Omdat de wandeling hetzelfde begin- en eindpunt heeft. Niet alleen is de keuze waar te starten afhankelijk van uw vervoer maar ook of u een Wandelvakantie plant.  

Route informatie

Met het fiets- en voetveerpontje “Heen en Weer” steekt u de rivier (het kanaal) over naar het mooie natuurgebied van Pannerden. Het gebied is ook geliefd bij fietsers. De wandeling doet niet rechtstreeks Fort Pannerden aan, omdat het op een schiereiland ligt tussen de Waal en Pannerdensch kanaal. Het Fort werd aangelegd om de waterverdeling die bij deze splitsing plaatsvindt te waarborgen. Een mogelijkheid is om van de route af te gaan met de bedoeling het Fort te bezoeken. Met de veerdienst Pannerden – Doornenburg kunt u naar het Fort (en weer terug). Op de dijk vóór het dorp Pannerden staat dit op bewegwijzering aangegeven.
Vervolgens gaat de route verder door de prachtige natuur van Bijland. Onderweg kunt u informatie lezen over het Romeins Fort Carvium
Vervolgens gaat u via het pontje “Heen en Weer” weer terug naar Millingen a/d Rijn. 

Goede rustpunten onderweg zijn onder andere Koffie en eethuis de Gelderse poort en de oude Waal in Pannerden (kijk van tevoren naar de openingstijden)

Hopelijk geniet u van de mooie omgeving van Millingen aan de Rijn. Ik wens u dan ook veel wandelplezier toe.
MARIJKE