Wandelroute Berg en Dal 22,5 km

 

Highlights:
Deze wandelroute is hetzelfde als Wandelroute Berg en Dal 16,5 km alleen langer. U wandelt door de bossen van Beek, Berg en Dal, Heilig Landstichting en Rijk van Nijmegen. Een bezoek aan de Cenakelkerk (zie foto), het Afrika Museum en Orientalis is de moeite waard.   

datum laatste controle route: 29 maart 2019

Wandelen kan met en zonder mobiel (GPS). 
Zonder mobiel Print de routebeschijving (knop 1).
Met mobiel Kies voor één van de GPS routes (knop 2 of 3).
Zie voor uitleg “
INSTRUCTIE“.

Begin- en eindpunt: (Beek bij Nijmegen)
Hotel ’t Spijker (Rijksstraatweg 191)
 Beek: Kerkberg of Schellinghof in de Waterstraat.
 Vanaf centraal station Nijmegen buslijn 80 (Millingen a/d Rijn), uitstappen bij gemeentehuis Beek (Rijksstraatweg 139). 

Wegen: grotendeels heuvelachtig (heuvel op heuvel af), 50% verhard/onverhard.

TIPS: 
1. Aanbeveling om GPS EN Routebeschrijving te gebruiken.
2. Print van tevoren de Routebeschrijving uit.
3. Kijk bij “INSTRUCTIE” voor uitleg over de rode knoppen.
4. Check de openingstijden van de restaurants.
5. GPS route neem naast de mobiel 
een powerbank of reserve-batterij mee.
6. Sommige stukken zijn als het geregend heeft drassig/modderig, aanbeveling om met droog weer te lopen.

Algemene informatie

De wandeling bestaat uit een combinatie van mooie natuur en cultuur. Zo komt u onderweg verschillende musea tegen. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan:

Museum Orientalis De kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam komt hier tot leven. Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In de drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kunt u op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven.

Afrika Museum Het Afrika Museum is gewijd aan kunst uit en culturen van het continent Afrika. Het museum, opgericht in 1954, is begonnen als Missiemuseum van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze orde verzamelden Afrikaanse voorwerpen om meer te leren over Afrikaanse religies. In de loop van de 20 ste eeuw heeft het museum haar horizon verbreed en toont naast religieuze en traditionele voorwerpen ook een grote collectie hedendaagse kunst. Ontdek in het Afrika museum dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

De wandelroute Berg en Dal is beschikbaar in twee verschillende afstanden. Daarnaast kunt u op diverse plaatsen starten. Omdat de wandeling hetzelfde begin- en eindpunt heeft. Niet alleen is de keuze waar te starten afhankelijk van uw vervoer maar ook of u een Wandelvakantie plant.

Route informatie

Het is een pittige tocht omdat u continu door de heuvels loopt. Dit levert dan ook mooie vergezichten op. Daarnaast raad ik u aan om met droog weer te lopen omdat sommige stukken in de bossen onverhard zijn. De wandeling gaat via de bossen van Heerlijkheid Beek omhoog naar Berg en Dal. Door de bossen van Berg en Dal komt u uit bij Heilig Landstichting. Daar ziet u de prachtige Cenakelkerk. Niet alleen van buiten maar ook van binnen. Dus neem vooral een kijkje in de kerk dat is zeker de moeite waard. Al snel daarna loopt u langs het museum Orientalis. Vervolgens gaat de route via Heumensoord naar het zweefvliegveld Malden. Vanaf afstand zijn de eventuele acties van de zweefvliegtuigen te bekijken. Het stijgen en landen is spectaculair om te zien. Omdat in het bos niet duidelijk een route staat aangegeven loopt een aantal routes rechtdoor.

In Molenhoek wandelt u naar het prachtige Jachtslot Mookerheide. Natuurmonumenten is eigenaar van het landgoed. Ook kunt u hier wat eten en drinken. Achter het Jachtslot staan kassen waarin kruiden en oude fruitsoorten zijn gekweekt. De route gaat verder via Dekkerswald naar het Afrika museum. Daarna loopt u weer terug naar Beek.

Goede rustpunten onderweg zijn niet alleen “restaurant Konbanwa” en “Jachtslot Mookerheidemaar ook “het Afrika museum” (kijk van tevoren naar de openingstijden).

Hopelijk geniet u van de mooie omgeving van Berg en Dal. Ik wens u dan ook veel wandelplezier toe.
MARIJKE